Tilbake

Hvordan rense tappetårn og tappesystemer?; En guide til pipeline PRO!

Hvordan rense tappetårn og tappesystemer med Pipeline Pro? Vi har laget en komplett guide til Pipeline pro og noen alternativer.

Rens av tappetårn og tappesystemer er noe det, her til lands, slurves alt for mye med! Hva bruker man? svaret er Pipeline Pro eller Draftline. Bryggerier, importører og transportører bruker enorme ressurser på at ølet skal holde tipp topp kvalitet. Mange bruker kjølelager, kjøletransport og flere ledd med kvalitetssikring før ølet finner veien til glasset. Hvorfor skjer det så alt for ofte at gode øl serveres fra skitne og infiserte tappeanlegg? slik skal du rense tappetårn tappesystemer med pipeline pro!

Vår teori er at det fort er lett å glemme kjøler og fat som står på bakrommet eller i kjeller. Dette er dumt fordi ordentlig renhold av tappelinjene vil føre til økt profitt gjennom mindre svinn og høyere ølsalg.

Men hvorfor renser vi tappelinjene?

Øl er et levende næringsmiddel, i øl finner vi gjærsopp, en rekke bakterier og overalt rundt oss er det masse muggsopp. Disse mikroorganismene trenger særlig to ting for å vokse, det er vann og karbohydrater! Som sikkert flere enn meg har merket før så finner vi store mengder av dette i øl. Forholdene er rett og slett perfekt for at mikrobiskt liv skal kunne blomstre og gro.

Bakterier kan påvirke lukt, smak og kan også i noen tilfeller være farlig dersom konsentrasjonen blir for høy. Gjær kan vi takke for takke for kullsyre, alkohol og smak, men ved dårlig vedlikehold kan fremmede gjærceller fra tidligere påkoblet fat, eller omgivelsene. Dette skaper svært ofte overkarbonering (skum), uønsket smak og lukt endring, som fjøslukt, syre og annen bismak.Vi ser også ofte store formasjoner av muggsopp i kjølerer og python!

The Tap Company AS jobber hver dag for å øke kunnskap om servering av øl, samt hygiene og god ølkvalitet.

Vi har derfor laget en steg for steg oppskrift på hvordan et tappeanlegg skal renses og dette bør gjennomføres med 2-4 ukers mellomrom, uten unntak!

Vi anbefaler bruk av et av våre rensemiddler og at man leser pakningsvedlegg for å finne riktig blandingsforhold før man starter.

Pipeline Pro er et av våre rensemiddler som er spesiallaget til tappesystemer. Dette er klorbasert og løser svært effektivt opp organiske stoffer, for eksempel  bakterier og belegg i en ølslange. Pipeline Pro inneholder kjemikalier og må håndteres med forsiktighet. Verneutstyr skal alltid brukes!

Alternativt kan du benytte deg av Draftline som består av Natriumhydroksid (NaOH) 30 %, tensider og har en pH-verdi på 13,5, den er altså basisk (alkalisk). Natriumhydroksid regnes som en kraftig base og er korroderende! Draftline inneholder ikke klor, dette fordi klor med mer enn pH 7 raskt mister sin virkning og ved en pH på mer enn 11 fungerer klor ikke lenger som rengjøringsmiddel. Draftline inneholder en egenutviklet, patentert blanding av tensider for best rengjøringseffekt.

Slik fungerer Draftline og fremgangsmåten er helt lik for bruk av Pipeline PRO!

  1. Draftline har en spesiell sammensetning som gjør at det raskere trenger gjennom og løser opp det uønskede belegget som dannes inni de ulike komponentene i et ølanlegg.
  2. Forurensningene løses opp og blandes med rengjøringsmiddelet.
  3. Rengjøringsmiddelet uskadeliggjør og fører vekk forurensningene og etterlater en ren flate som nye belegg vanskeligere kan feste seg mot.

 

Før du begynner husk anbefalt sikkerhetsutstyr

har du ikke dette finner du det her, forventet tidsbruk rundt 1 time på et lite anlegg.

Steg 1: Fyll spylefatet med kaldt vann. Bruk en eller form for trau som beskyttelse hvis underlaget er sensitivt. Forsøk så mye som mulig å ”jobbe lavt” for å unngå søl og sprut, en slange fra kran til rensefat kan være en god investering.

Steg 2: Bland forsiktig i 5-10 % Draftline

* En kran på dunken gjør det lettere.

10%=1,8L i 18L Rensedunk. (Svært forurensede ledninger )

5%=0,9L i 18L Rensedunk. (Normalt forurensede ledninger)

Steg 3: Bland vann og rengjøringsmiddel ved forsiktig å vende på spylefatet et par ganger.

Steg 4: Koble til Fatkoblingene.

Steg 5:  Avluft og kjør frem rengjøringsmiddel til skumdetektoren er helt fylt.

Steg 6: Nå er skumdetektoren helt fylt med rengjøringsmiddel.

Steg 7: Spyl frem rengjøringsmiddel. Åpne og steng tappekranene raskt noen ganger for å få til ekstra rengjøringseffekt. La middelet virke i 20 minutter. Åpne og steng tappekranene raskt noen ganger i løpet av disse 20 minuttene. Spar litt vaskemiddel for å bruke senere!

Steg 8: Skyll og fyll spylefatet med kaldt, rent vann og koble til fatkoblingene. Vi anbefaler å ha to ulike spylefat, et til vann og et til rensemiddel. Dette gjør prosessen enklere og tryggere da det ikke er fare for at rensemiddel ligger igjen i linjene.

Steg 9: Avluft og skyll gjennom skumdetektorene ordentlig med vann.

Steg 10: Spyl gjennom linjene til det ikke synes noen spor av rengjøringsmiddelets blå fargeindikator, skyll så med ca to liter vann per kran.

Steg 11: Kontrollere med pH-papir at det ikke finnens noen spor av rengjøringsmiddelet igjen i skyllevannet (Nøytral pH).

Steg 12: Fell ut fat koblingene, og slipp trykket ved å åpne kranene. Skru så løs tappekranene og demonter dem for en ordentlig rengkjøring, her sitter det alltid mye dritt.

Steg 13: Rengjør delene med en børste og la dem ligge i en svak oppløsning (~1 %) av rengjøringsmiddelet et par minutter, skyll dem så i rent vann, og monter dem tilbake.

Steg 14: Vask rent fatkoblingene i en svak oppløsning (~1 %) av rengjøringsmiddel.

Steg 15: Skyll dem så i rent vann.

Steg 16: Vask og børst rent fatkoblingene. Skyll dem så i rent vann.

Steg 17: Kontroller at alle koblinger er festet skikkelig og koble så til ølfatene.

Steg 18: Avløft inntil skumdetektoren er helt fylt med øl. Ikke glem å tømme avløpsdunken når du er ferdig!

Steg 19: Tapp frem øl.

Steg 20: Tørk bort alle rester av rengjøringsmiddel, dette kan forårsake flekker på en rekke overflater blandt annet malte, oljede og enkelte steinsorter.

Gratulerer, du har nå et skinnende rent tappesystem og kan servere øl av en kvalitet dine kunder fortjener.

Et siste tips er å benytte divobet sprey til å rense kraner hver dag etter stenging, dette forebygger ølfluer og bakteriedannelse. IKKE BRUK GLASS MED VANN ELLER PROPPER!! bakterier og fluer elsker dette. Husk, ta kontakt med oss om det er noe du lurer på rundt ditt tappesystem eller om du ønsker å inngå en renseavtale med oss! Hvis du ønsker videre tips til hvordan å servere en perfekt fatøl klikk her

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.