Tilbake

Keykeg kobling eller G-kobling? Her er en handy guide til Fatkoblinger!


Har du noen gang lurt på om du har en Keykeg kobling eller G-kobling? Vi har nå laget en liten guide til de ulike fatkoblingene.

Hvem har vell ikke stått i et slitent kjølerom, klødd seg i hodet og stilt seg spørsmålet; Keykeg kobling eller G-kobling? er dette en S eller D-kobling? Det hender ofte at vi i The Tap Company AS får telefoner hvor kunden i siste liten har oppdaget et han eller hun har feil fatkobling. Vi skjønner at dette kan være forvirrende og har derfor forsøkt å lage en handy guide til Fatkoblinger!

Den største grunnen til at det ikke finnes en «universell» keg kobling (fatkobling) til ølfat, er branding. Ulike systemer er opp gjennom årene blitt assosiert med ulike bryggerier. De ulike fatkoblingene, ble brukt til å skille eller sortere fatene slik at bryggeriene fikk deres ølfat tilbake for fylling. Dette er i hovedsak forklaringen på hvorfor det finnes så mange ulike versoner og ulike fatkoblinger.

Litt om ulike fatkoblinger.

I Norge bruker vi 7 ulike fatkoblinger, vi skriver under om hver enkelt og du kan trykke på bildet for å komme til dedikert produktside.

D System keg (D-kobling) – Amerikansk Sankey D

D-kobling Micro Matic fatkobling

Dette er det vanligste systemet i USA, også kjent som Amerikansk Sankey. Ventilen har to tapper i basen og på fatkoblingen er det to «skinner», som du skrur ned i ølfatet helt til den stopper. Når fatkoblingen er tilstrekkelig festet, trykker du ned hendelen til du hører Co2 strømme ned i fatet og et klikk. Du vil nå se øl komme ut av fatkoblingen. D-system eller D-kobling brukes av flere av de store internasjonale bryggeriene, inkludert Anheuser-Busch (AB-Inbev), Miller, Moson-Coors samt de fleste håndverksbryggerier i USA.

S System keg (S-kobling) – Europeisk Sankey

S-kobling Micro Matic fatkobling

Mange av de Europeiske bryggeriene bruker dette systemet og fatkoblingen refereres til som Europeisk sankey eller S-kobling. Måten man kobler til fatet er den samme som for D-kobling, men koblingen er lett å skille fra D-system ved at «tappen» på S-kobling er markant lenger enn på en D-kobling. S-system (S-kobling) blir brukt av bryggerier som blant annet Becks, Pilsner Urquell og Erdinger.

A system keg (A-kobling)

A-kobling Micro Matic fatkobling

Denne fatkoblingen blir ofte referert til som en «Tysk skyvekobling» dette er fordi den skyves inn på fatet. For å montere en A-kobling på fatet tar du bare å holder den i samme høyde som «hodet» på fatet og skyver den inn, helt til du kan presse ned håndtaket. Når du har koblet en A-kobling på fatet riktig, vil ølet starte å strømme med en gang. A system blir brukt av bryggerier som Hoegaarden, Paulaner, Spaten og Warsteiner.

M system keg (M-kobling)

M-kobling Micro Matic fatkobling

Relativt nylig ble denne fatkoblingen introdusert på markedet. Selve «kroppen» på M-koblingen ligner på en A-kobling, men den er mye letter å koble på fatet. Det ikke så mange på det norske ølmarkedet som bruker denne fatkoblingen, men du finner den på keg fra Schneider.

G system keg (G-kobling)

G-kobling Micro Matic fatkobling

Dette systemet får sitt navn fra den engelske utvikleren, Grundy. Selve «hodet» på keg kan se ut som en sirkel hvor tre sider er skåret av. Derfor blir den ofte referert til som trekantkobling og ligner forsovet en god del på en Keykeg kobling. For å koble den til «slipper» du den ned over fathodet og vrir rundt og lukk hendelen for å slutte den til. Dette er den samme koblingen som ble brukt de den gamle typen av Ringnes keg.

U System keg (U-kobling)

U-kobling Micro Matic fatkobling

Dette systemet får sitt navn av den engelske produsentet UEC og blir brukt av bryggerier som blant annet Guinness.

Keykeg og Keykeg kobling

Keykeg kobling Micro Matic fatkobling

Det må sies at Keykeg har tatt det norske ølmarkedet med storm. I form ligner den veldig på G-kobling og blir ofte forvekslet. Koblingen for Keykeg er laget slik at den slipper luft til utenfor den beskyttende posen som ølet befinner seg i. Dette gjør det mulig å benytte kompressor på tappesystemer basert på Keykeg og Keykeg koblinger, noe som er kostnadsbesparende for den som skal tappe ølet. Det finnes mange dårlige versoner av denne koblingen på markedet og vi er så heldige å få selge en som er laget av Micro Matic og denne holder en helt annen kvalitet og best av alt, alle deler er å finne som reservedeler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.